Blauw Licht, wat is de schade voor de huid?

Er is afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het onderzoek naar blauw licht, dit is licht wat van schermen afkomt. Tijdens dit onderzoek hebben wetenschappers onderzocht wat het effect voor de huid is. Dit licht wordt ook wel High Energy Visible genoemd (HEV). HEV is een zichtbaar onderdeel van het kleurenspectrum en bevat energie. Helaas is er uit dit onderzoek gebleken dat blauw licht net zo schadelijk is voor de huid als UV licht.

In deze blog leggen de schoonheidsspecialistes van CadanCe uit waarom blauw licht zo schadelijk is voor de huid en wat we er het beste tegen kunnen doen zodat onze huid jong en fris blijft.

Laten wij beginnen met een simpele vergelijking: Vier dagen voor een computer is net zo schadelijk als 20 minuten onbeschermd in de felle zon! Dit is toch wel even schrikken.

Het blauwe licht gaat nog dieper dan UV stralen in de huid omdat het veel energie bevat. Dermatologen kunnen daardoor met zekerheid zeggen dat blauw licht van telefoons en computers het verouderingsproces versnellen.

Door de korte golflengte en hoge energie is blauw licht in staat om diep in de huid door te dringen. Het dringt zelfs door tot de hypodermis. UVA-stralen dringen tot de dermis door en UVB tot in de epidermis.

Ook waarschuwen huidexperts ervoor om geen schermen in de zon te gebruiken. De combinatie van deze twee stralingen is namelijk nog schadelijker.

Naast veel schade aan de huid, kan blauw licht een slaapstoornis veroorzaken doordat de hersenen het dag- en nachtritme niet meer herkennen. Graag geef ik jou een paar tips om de schade van blauwlicht tegen te gaan:

  • Gebruik crèmes met veel anti-oxydanten. Bijvoorbeeld de city skin dag- en nachtcrème van Murad is ervoor gemaakt zijn om de schade van omgevingsfactoren in de huid te herstellen.
  • Gebruik zo min mogelijk jouw laptop of telefoon buiten.
  • Zet alle schermen 1 uur voor het slapengaan uit.
  • Bescherm jouw huid dagelijks tegen invloeden van buitenaf.