Glycatie: wat doet te veel suiker met je huid?

In mijn blog van vorige week gaf ik tips hoe jij nog mooier oud kunt worden. Een van mijn tips was het vermijden of verminderen van suiker, omdat dit glycatie veroorzaakt. Door het innemen van suikers ontstaat er glycatie in de huid. Maar wat is glycatie eigenlijk? En hoe kun je het voorkomen of tegengaan?

Dat zal ik vandaag vertellen in the truth behind beauty!

Glycatie is om exact te zijn het proces waarin een suikermolecuul zich bindt aan proteïnemolecuul. Tijdens dit bindingsproces ontstaan er schadelijke moleculen voor de huid, die AGE’s genoemd worden (advanced glycation end product). De hoeveelheid AGE’s in je huid heeft te maken met de hoeveelheid suikers die je binnen krijgt. Deze schadelijke moleculen kunnen zich ophopen en tasten de eiwitten in je huid aan.

De eiwitten in je huid zijn elastine en collageen, die zorgen voor het volume, de veerkracht en de elasticiteit van de huid. Wanneer de AGE’s het collageen en de elastine beschadigen, hebben we het over vroegtijdige huidveroudering.  

Naast het beschadigen van het collageen, heeft te veel suiker ook invloed op het type collageen dat de huid aanmaakt. Er zijn namelijk drie types collageen, type 1, 2 en 3. Het glycatieproces verandert een type 3 collageen in een type 1, die kwalitatief minder sterk is. Hierdoor krijg je een meer doffe en slappe huid.

Afbeelding1png

Maar ik heb gelukkig ook goed nieuws: glycatie is te voorkomen en te behandelen! Een aantal tips:

  • Vermijd zoetstoffen
  • Combineer koolhydraten (langzame suikers) met eiwitten en/of goede vetten
  • Kies voor een kuurbehandeling van bindweefselmassages (Focus behandeling)
  • Neem voedingsupplementen rijk aan vitamine B1B6 en antioxidanten (Beauty supps)
  • Kies een huidverzorging met veel antioxidanten (bijv. Skin City Age Defense Murad) 

Plan een vrijblijvend intake gesprek in voor een huidanalyse:

Benieuwd of glycatie jouw huid heeft aangetast en wat er aan te doen is? Plan dan een vrijblijvend intake gesprek waarbij er een huiddiagnose/analyse wordt gemaakt, om de conditie of het probleem van de huid te achterhalen. 

Daarna geeft de schoonheidsspecialist een aangepast advies welke mogelijke behandelingen en producten de huid het beste kunnen ondersteunen en verbeteren.  

Plan een intake.