Wat doen temperatuurverschillen met je huid?

Omdat het weer wisselvallig begint te worden en in de meeste huizen de verwarming al aan is gegaan, ga ik jullie deze week vertellen over temperatuurverschillen en de huid. Wat zijn de effecten van temperatuurverschillen op je huid en hoe voorkom je dat je huid van slag raakt door het koude weer?

In de salon horen we vaak: “Ik wil graag een dikkere crème gebruiken omdat het buiten steeds kouder wordt”... Maar is dat wel echt nodig, en waarom?

Het lichaam neemt de temperatuur waar via de lederhuid. In de huid bestaan aparte sensoren voor warm en koud, de huid is dus een zintuig. De waarneming van de temperatuur is afhankelijk van je eigen lichaamstemperatuur en de oppervlakte van de huid die aan warmte of kou wordt blootgesteld. 

Het gezicht 
De huid in het gezicht is praktisch altijd blootgesteld aan invloeden van buitenaf, omdat het 24/7 bedekken van de huid in het gezicht erg moeilijk is. Om deze reden is het gezicht het deel van het lichaam dat het meeste moet lijden aan temperatuurverschillen. Als gevolg kunnen wij (afhankelijk van het huidtype en de conditie van de huid) het een of de ander ervaren, zoals:
  • Roodheid tot couperose
  • Vochtverlies
  • Gevoel van droogte/trekkerig gevoel
Temperatuurverschillen
Wat gebeurt er precies wanneer de temperatuur in jouw omgeving wisselt? Bijvoorbeeld wanneer je buiten een wandeling hebt gemaakt en daarna terugkomt in een heerlijk verwarmd huis? 

Omdat jouw lichaam (dus ook je huid) zich heeft moeten beschermen tegen de kou tijdens de wandeling, zijn de vaten zich gaan vernauwen om de warmte binnen te houden. Wanneer je binnen komt en de temperatuur heerlijk warm is, gaan de vaten zich weer uitzetten en de warmte van je lichaam afgeven. Daarom transpireer je! Transpiratie is vocht. Wanneer jouw lichaam ineens warmte ervaart, verlies je dus veel vocht.

Voorkom aantasting door temperatuurverschillen

Wat kan jij doen om roodheid, vochtverlies en gevoel van droogte te voorkomen?:

  • Gebruik een goed vochtbindend serum onder je dag- en nachtcrème
  • Gebruik een crème met rode en/of bruine algen. (bijv. de lift en light crème van La Colline)
  • Gebruik een crème die net meer bescherming biedt. Het Artemisia extract van La Colline CMAge First is daar een perfect oplossing voor. De crème hoeft zeker niet romiger of dikker aan te voelen dan normale crèmes. 

Een laatste tip bij extreme gevoeligheid voor temperatuurverschillen is het vermijden van sauna's. Benieuwd wat voor huidtype jij hebt en welk serum of welke crème het beste voor jou werkt? Kom langs de salon voor een intakegesprek! De schoonheidsspecialist geeft een aangepast advies welke mogelijke behandelingen en producten de huid het beste kunnen ondersteunen in deze koude herfst- en wintermaanden. 

Ik wens je een gezellige en vrolijke herfst toe!

Plan een intake gesprek