Op de huid en in ons lichaam zitten enorm veel bacteriën, virussen en gisten. Samen worden zij het microbioom genoemd. De meeste bacteriën bevinden zich in de dikke darm. Goede bacteriën werken actief mee aan het afweersysteem en zorgen ervoor dat ziekteverwekkers geen kans krijgen. Zij spelen dus een belangrijke rol voor de huid.

De darmflora verschilt per persoon en is haast net zo uniek als onze vingerafdruk. Een gezonde darmflora is goed in evenwicht, echter kan deze verstoord worden, waardoor bepaalde bacteriën de overhand krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je medicijnen neemt of veel fastfood en suikers eet. De huidflora kan ook verstoord raken door het gebruik van agressieve producten.

Wat is nu precies het verschil tussen probiotica en prebiotica? Prebiotica zijn de goede, levende bacteriën die zich in de darmen bevinden. Ze dragen bij aan een goede gezondheid en een gezonde huid. Tegenwoordig zijn er drankjes en supplementen met probiotica te verkrijgen om een goed evenwichtig microbioom te ontwikkelen. Prebiotica is het voedsel voor de goede bacteriën die zich in de darmen bevinden. Zij hebben invloed op de darmflora en dus ook op de huid, doordat ze ervoor zorgen dat de goede bacteriën in leven blijven. Prebiotica zijn onder andere vezels uit volkorenbrood, groenten, fruit, en peulvruchten zoals bruine bonen.

De darmflora lijkt ook een rol te spelen in de conditie van de huid. Zo zijn bepaalde huidaandoeningen, zoals rosacea en acne, te linken aan een verstoorde samenstelling van bacteriën in de darmen. De darmen en de huid zijn dus met elkaar verbonden, waardoor vezelrijke voeding en vitaminen erg belangrijk zijn om de huid gezond te houden. Ook het gebruik van de juiste huidproducten is erg belangrijk, om te voorkomen dat de huid uit balans raakt en geen goede bescherming meer biedt tegen ziekteverwekkers.