Al een lange tijd worden zuren ingezet voor huidverbeterende doeleinden. Zo kunnen wij rimpeltjes vervagen, pigmentvlekken verminderen, littekens egaliseren, de vochtbalans herstellen en een frisse glow geven. Maar hoe werkt dit nu precies?

Onze huid is ons grootste orgaan en bestaat uit meerdere lagen, met een totaal van ongeveer 3 miljoen cellen. Deze cellen vernieuwen zich elke 4-6 weken. Nieuwe cellen worden in de onderste huidlaag geproduceerd en werken zich in een aantal weken tijd naar het oppervlak van de huid. Daar sterven ze vervolgens af en verlaten ze ons lichaam. Wanneer dode huidcellen zich opstapelen uit zich dat in een verdikte, doffe huid die verstopt kan raken met onzuiverheden tot gevolg. Om verkleefde dode huidcellen los te weken kunnen zuren worden ingezet.

Er bestaan verschillende soorten zuren die worden ingezet voor huidverbetering.

1. AHA’s (Alpha Hydroxy Acids)

Deze zuren zijn in water oplosbaar en hebben in de juiste concentraties een peelend effect op de huid. Ze hebben een kleine molecuul en kunnen dus tot diep in de huid penetreren. De zuren weken het bovenste laagje dode huidcellen los, zodat er nieuwe, gezonde huidcellen tevoorschijn komen. Daarnaast stimuleren deze zuren celvernieuwing in de onderste huidlagen en verbeteren ze de vochtbalans in de huid. Tot slot stimuleren ze de aanmaak van collageen, waardoor rimpels vervagen.

De bekendse AHA-zuren zijn:
Glycolzuur: Glycolzuur verwijdert dode huidcellen, heeft een vochtbindende werking in de huid, waardoor de vochtbalans verbetert, maakt oppervlakkige pigmentvlekken minder zichtbaar en in hoge concentraties stimuleert glycolzuur de aanmaak van collageen en elastine. Producten met glycolzuur zijn zeer geschikt voor een vochtarme huid, een doffe huid, een ruwe huidstructuur, een huid met pigmentvlekken en een huid met beginnende rimpeltjes.

Melkzuur: Ook melkzuur wordt zowel in producten als peelings gebruikt. Dit komt door het oplichtende en bacteriedodende effect van dit ingrediënt. Producten met melkzuur zijn zeer geschikt voor een huid met pigmentvlekken, acne, rosacea en couperose.

2. BHA’s (Beta Hydroxic Acids)

BHA is ook wel bekend als salicylzuur. Dit zuur is in olie oplosbaar, waardoor het tot in de poriën kan doordringen en talg kan oplossen en de poriën weer schoongespoeld worden. Dit maakt salicylzuur zeer geschikt voor een huid met acne of littekens door acne. Bovendien hebben BHA’s dezelfde eigenschappen als AHA’s, namelijk: het verweken van de bovenste laag dode huidcellen, celdeling stimuleren, rimpeltjes en fijne lijntjes opvullen door stimulatie van collageen en elastine en de huid een prachtige glow geven.

3. Azelaïnezuur

Dit zuur heeft een viervoudige werking, namelijk: antibacterieel, exfoliërend (verwijderen van dode huidcellen), ontstekingsremmend en oplichtend. Dit ingrediënt is zeer effectief bij een acnegevoelige huid, rosacea en een huid met pigmentvlekken.

Het gebruik van zuren zou dus in veel gevallen een mooie toevoeging zijn aan uw dagelijkse huidverzorging. Wel is het belangrijk om het gebruik van zuren op te bouwen, zodat de huid eraan kan wennen, en om niet te vaak zuren te gebruiken, dit zou een averechts effect kunnen hebben. Om zeker te weten dat u de juiste huidverzorging gebruikt, raden wij u aan om een gratis en vrijblijvend intakegesprek in te plannen bij ons. Tijdens een intake zullen wij al uw wensen bespreken en uw huid onder de loep nemen. Vervolgens zullen wij u advies geven over de producten die het beste bij uw huid passen en eventueel een behandelplan voor u opstellen. Op deze manier kunnen wij u een eerlijk en compleet advies geven, zodat uw huid zichtbaar verbeterd kan worden.